İstanbul'un Kuruluşu-Büyük Kostantin

Hüseyin Gülgen
2 min readMar 24, 2020

--

324 ve 330 arasından arasında İmparator Konstantin, Antik Yunan kenti olan Bizans'ı (Yani İstanbul'un eski adı Bizanstı.) Başkenti yaptı ve Konstantinopolis olarak yeniden adlandırdı.

Kostantin Roman imparatorluğunun çok zayıf düştüğünün farkında olduğu bu takım bir takım reformlar gerçekleştirdi. İlk olarak askeri reformlar yaptıktan sonra sıra devlete yönelik reformlardaydı. Herkesinde bildiğin gibi Kostantin ilk Hristiyan Roma İmparatoru. Bu yüzden Hristiyan kiliselerini sağlamlaştırılıp güvence altına aldıktan sonra Kostantin Roma şehrinin yetersiz bir başkenti olduğunun düşünüyordu. Şehir imparatorluk sınırlarının çok uzağındaydı bu yüzden başkentteki politikacıların devletten gizli yürüttükleri oyunlara çok açık bir yer oluyordu. Ancak bin yılı aşkın bir süredir devletin başkenti olmuş bir şehri farklı bir yere taşınmasını önermek bile düşünülemez görülüyordu. Ama Kostantin Bizans şehrini (Bugünkü İstanbul) bölgesini doğru yer olduğunu düşündü. İmparatorluğu Tuna ve Fırat sınırlarına kolay erişilebileceği ve şehri içinden kolay savunulabileceği bir yerdi.

Tarihler 11 Mayıs 330 olur. O gün Kostantin Roma İmparatorluğun başkentini Kostanyinaopolis şehrini(bugün ki İstanbul) yapar ve ilerleyen tarihlerde her yıl 11 Mayıs Kostanyinaopolis’in kuruluşu olarak kutlanır. Kostantin şehri Roma şehri gibi 14 bölgeye ayrıldı ve imparatorluk metropole layık şekilde kamu işleri ile süsledi. Yine de Konstantin'in yeni Roma'sı eski Roma'nın bütün güzellerinden hatta eski Roma dan daha güzel şekilde inşa edildi. Kentsel bir valilikten ziyade bir protokole sahipti. Sadece praetor, tribün ya da quaestor yoktu, senatörler için yeterli, Roma'nın ki gibi clarissimus yoktu, clarus unvanını taşıdılar. Ayrıca, gıda tedariki, polis, heykeller, tapınaklar, kanalizasyonlar, su kemerleri veya diğer kamu işlerini düzenleyen diğer idari ofislerin tam teçhizattan yoksundu. Yeni şehir programı büyük bir hızla gerçekleştirildi. Sütunlar, mermerler, 4 adet bir yerinden getirildi. Benzer şekilde Yunan ve Roma sanatının en büyük eserlerinin birçoğu meydanlarında ve sokaklarında görünür bir şekilde bulunmaktadır. 330'da özel hatıra paraları basıldı.

Yeni kurulan bu şehre Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği gerçek haç ve Hz. Musa’nın Nehuştan’ı ve diğer kutsal emanetler getirtildi(Lakin şu an o kutsal emanetler Rusya’nın Sankt-Peterburg’un Ermitaj Müzesinde.) Eski Roma ve Yunan tanrıları Hristiyan sembolizm’den dönüştürülerek değiştirildi. Konstantin Afrodit tapınağının üzerine yeni Kutsal Havariler Kilisesi’ni inşa ettirdi. Başkent Nova Roma Constantinopolitana , “Konstantinopolis’in Yeni Roma” sı olarak ismini alır.

--

--