Mısır Mitolojisi — Yaratılış Efsanesi

Hüseyin Gülgen
3 min readMar 11, 2021

--

Mısırlılar için başlangıçta su vardı. İlker sularda, çift olarak gelen Ogdoad adı verilen sekiz tanrı vardı: bir karı koca veya bir erkek ve bir kadın. Bu sekiz tanrı genellikle kurbağaların başlarına sahip olarak gösterilir, çünkü bunlar su tanrılarıdır, ancak nitelikleri dışında onlar hakkında daha fazla bilgi yoktur.

İlk olarak, Hok ve Hoket vardı ve nitelikleri biçimsizlikti. Hangisinin erkek ve hangisinin kadın olduğunu hatırlamak için, adlandırılan kadın daima “t” ile biter. Böylece Hok erkek, Hoket kadın. Mısır dili hakkında ilginç bir not, Mısır kelimelerinin kadınsı formunun “t” ile bitmesidir.

Sonra Kuk ve Kuket geliyor: karanlık. Sırada gizliliği temsil eden Amun ve Amunet var. Amun, binlerce yıl sonra, adı “Amun memnun” anlamına gelen firavun Amunhotep’in ortaya çıkmasıyla, eski Mısır’da belki de en önemli tanrı oldu.

Son çift Nun ve Nunet. Nun, Nunet’in eşi olarak ilkel sulardır.

Mısırlılar bu sekiz tanrı ile açıklamaya çalışıyorlar mı? Özellikleri düşünün: biçimsizlik, karanlık, gizlilik. Bunlar olumlu nitelikler değildir, negatiftirler, çünkü bunlar evrenin başlangıcındaki kaosu temsil ederler.

Sonra yaratılış anı gerçekleşir.

Suların dışında bir ilkel tepe ortaya çıkar ve ilkel tepede duran tanrı Atum’dur. Atum özel bir tanrıdır. Yeryüzüyle etkileşime giren tanrıları yaratır. Onlar kendilerine yaratılmış der.

Atum’un kendi başına iki çocuğu var: Shu ve Tefnut. Shu hava ve Tefnut nemdir. Efsane, başlangıçta hava ve neme sahip olduğunu söyler.

Tekvin’in ilk çizgisini düşünün: “Başlangıçta Tanrı gökleri ve yeri yarattı. Artık dünya biçimsiz bir boşluktu. Derinlerde karanlık vardı. ” Başlangıçta biçimsiz bir boşluk olduğu benzerliğine dikkat edin. Tabii ki, Mısır efsanesi Eski Ahit’ten binlerce yıl daha eski, ama asıl nokta, insanların başlangıcın çalkantılı olduğunu kabul ettiği anlaşılıyor.

Kraliyet mezarı tavanboyama.
Kolları bir duvardan (solda) ve bacakları başka (sağdan) aşağıya, karnı tavan olarak eğilir.
(Resim: GoShow / Public domain tarafından fotoğraflandı)

Shu ve Tefnut’un Geb ve Nut olmak üzere iki çocuğu var. Geb yeryüzünde, Nut da göktür. Kraliyet mezarının tavanında, kolları bir duvardan aşağıya ve bacakları başka bir yere, karnı tavana doğru eğilerek bir Nut resmi var. Nut’un yaptığı şey, akşamları güneşi yutması, onun içinden geçmesi ve sabah doğumu ve yeniden doğuşu simgeleyen doğum yapmasıdır.

Isis, Osiris, Seth ve Nebthet

Geb ve Nut, Mısır mitolojisinin merkezi olan dört tanrı doğurdu.

Birincisi, kardeş ve kız kardeşi ve aynı zamanda karı koca olan Isis ve Osiris. Kadın tanrı Isis isminin bir “t” ile bitmediğine dikkat edin. Çünkü adı Yunanlılardan geliyordu. Mısır’daki gerçek adı Ist’dir, ancak Yunanlılar dillerinin “is” sonlarını eklediler, bu yüzden Ist Isis oldu.

Isis ve Osiris’in de erkek ve kız kardeşleri var: Seth ve Nebthet. Seth (bazen Set olarak da bilinir) ve Nebthet (veya Yunanca Nephthys) aynı zamanda erkek ve kız kardeşi ve karı kocadır.

Bu dört -Isis, Osiris, Seth ve Nebthet- eski Mısır mitolojisinin sonraki hikayesi için çok önemlidir.

Mısır Yaratılış Mitleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

S: Mısır mitolojisi nasıl yaratıldı?

Mısır yaratılış mitleri hala birçoğu gizemini korumaktadır, çünkü birçok metin birbiriyle çelişir ve hala yeni metinler ortaya çıkmaktadır. Doğanın ve güneşin doğuşu, Nil’in seli gibi doğal örüntülere dayandıklarını biliyoruz ve bu bize Mısır kültürünü büyük ölçüde bilgisini bize veriyor.

S: Mısır yaratılışının merkezi tanrısı kim?

Bilinen Mısır yaratılış mitlerinde , merkezi tanrı Ptah’dır . Varlığı her şeyden önce olan yaratıcıdır ve dünyayı düşünce ve kelime ile tasarlamıştır.

S: Ra, Mısır Yaratılış Mitlerine nasıl oynuyor?

Mısır yaratılış mitleri, Güneş tanrısı olarak Ra tanıtılı ve o kim ortaya getirdiği gizemlidir. Gizli ad kullanan gizemli varlıklar yarattığı düşünülüyor. Birçok efsane kesişir, ancak bir kişi Ra’yı Dünya’yı Rahibenin sulu doğasından getiren bir konuma sokar.

S: Mısır yaratılış mitleri kaç yaşında?

Bilim adamlarına göre, Mısır yaratılış mitleri M.Ö. 3100–2686 yıllarında başladı, aksi takdirde Erken Hanedan Dönemi olarak adlandırıldı. Bu tanrılar, firavunlar tanrıların özelliklerini ele geçirirken M.Ö. 3100’lerde katılaşan Predynastic Dönemi’nde ortaya çıktı.

--

--