Yunan Mitolojisi | Giriş | 12 Olimpos Tanrısı

Hüseyin Gülgen
5 min readMay 18, 2021

--

Olimpos Dağı’nın 12 tanrısı antik Yunanistan da en önemli tanrılardı. Olimpiyat tanrıları, tamamen insani nitelikleri ile büyük bir nezaket gösterir bazen de korkunç cezalar verirlerdi.

Kendi aralarında tartıştılar, kendi aralarında aşk ilişkileri bile vardı ve yeryüzündeki en sevdikleri fanileri korudulardı, ancak her birinin Yunan dünya görüşünde oyuncakdan daha ciddi bir rolleri vardı ve bu nedenle adalet, sadakat gibi insanlık durumunun önemli ideallerini ve özelliklerini temsil ettiler , bilgelik, güzel müzik ve mevsimlerin değişmesi bunlara bir kaç örnek.

Şimdi de 12 Olimpos Tanrısına bakalım.

Zeus

Zeus , Olimpos tanrılarının kralı ve Yunan mitolojisinin en yüce tanrıydı . Gök gürültüsü tanrısı ve ‘bulut toplayıcı’ olarak sık sık Baba olarak anılan o, hava durumunu kontrol etti, işaretler ve alametler sunardı, özellikle tanrılar ve insanlar arasında adaleti sağlardı. Yani tanrılar arasında bir baba figürüydü.

Hera

Hera ( Roma adı: Juno ), Zeus’un karısı ve eski Yunan tanrılarının kraliçesidir . İdeal kadını temsil ediyordu ve evlilik ve aile tanrıçasıydı. Her zaman sadık olmasına rağmen, Hera en çok kıskanç ve intikamcı doğasıyla ünlüydü, esas olarak kocasının sevgililerini ve onların gayri meşru çocuklarını hedef alırdı.

Poseidon

Poseidon , deniz ve nehirlerin Yunan tanrısı, fırtınaların ve sellerin yaratıcısı ve deprem ve yıkımın yaratıcısıydı. Belki de tüm eski tanrılar arasında en yıkıcı olanıydı ama her zaman olumsuz bir güç değildi. Denizcilerin koruyucusu, atların ve at yetiştiriciliğinin koruyucusuydu. Romalılar için Neptün olarak biliniyordu.

Athena

Athena, savaş ve bilgelik tanrıçasıydı. Zeus ve titan Metis’in kızı, doğumunun oldukça sıra dışı bir hikayesi var. Zeus’a bir oğlu olursa o oğlunun tahta geçeceği söylendi. Yani, bunun olmasını önlemek için hamile karısını tüketti! Ama sakatlayıcı baş ağrılarından sonra her tanrının yapacağını yaptı. Hephaestus’tan yardım istedi… kafasını bir baltayla ikiye bölerek. Kafasından, savaş için süslenmiş, tamamen büyümüş bir Athena çıktı.

Tıpkı doğumunda olduğu gibi, sık sık bir miğfer taktığı ve elinde bir kalkan ve bir mızrak tuttuğu tasvir edilmiştir. Onunla ilişkili diğer semboller bir zeytin ağacı ve bilgeliği temsil eden bir baykuştu.

Aynı zamanda Atina’nın koruyucu tanrıçasıydı ve Atina’nın adını almasının sebebiydi . Poseidon ile yarışarak bir zeytin ağacı armağan etti . Athena Nike Tapınağı, Akropolis’in tepesinde görülebilir .

Apollo

Apollon müzik, kehanet ve okçuluk tanrısıydı . Zeus ve Leto’nun oğluydu ve ikiz kız kardeşi Artemis’e sahipti.

O, tüm Yunan tanrılarının en çok tapılanlarından biriydi.

Genellikle lir veya yayla genç, sakalsız bir adam olarak tasvir edildi, ancak Apollo aynı zamanda bir defne ağacıyla da ilişkilendirildi. Daphne perisine delicesine aşıktı ama bakire olarak kalmak isteyen Daphne tüm yaklaşımlarını reddetti ve sonunda bir defne ağacına dönüştü, böylece sonsuza dek ondan kaçabilecekti.

Ares

Ares, savaş tanrısı ve Zeus ile Hera’nın oğluydu.

Diğer Yunan tanrıları ve Yunan halkı arasında pek popüler olmasa da, Yunanistan’ın kuzeyinde, özellikle Spartalılar tarafından daha çok tapılıyordu. Savaş tanrıçası üvey kız kardeşi Athena’nın aksine, şiddete ve kan şehvetine olan susuzluğu nedeniyle saygı görmedi ve beğenilmedi.

Ancak cesur ve yakışıklıydı, bu da elbette aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’i kazanmasına yardımcı oldu. Uzun soluklu bir ilişkileri vardı.

Öncelikle tam zırhla, bir miğfer ve kalkanla tasvir edildi.

Artemis

Artemis, avcılık, doğa ve iffet tanrıçasıydı. Zeus ve Leto’nun kızı ve Apollon’un ikiz kız kardeşiydi. Hera’nın küçümsemesinden saklanabilecekleri tek yer olduğu için birlikte Yunanistan’ın Delos adasında doğdular .

Gençken, babası Zeus’a sonsuza kadar bakire kalıp kalamayacağını sordu ve isteğini yerine getirdi. Buna rağmen aynı zamanda doğum tanrısı ve kadınların koruyucusuydu.

Av tanrıçası olarak sık sık bir yayla veya geyik gibi vahşi hayvanlarla tasvir edildi.

Demeter

Demeter , antik Yunan panteonundaki en eski tanrılardan biriydi . Toprağın bereketini ve hem tarımı hem de bitki örtüsünü korurdu. Dünya ile bu yakın bağlantı, annesi Rhea’dan miras kaldı. Demeter, muhtemelen Yunanistan’ın Bronz Çağı’ndaki kırsal topluluklarda tapınılan yerel ana Dünya tanrıçalarının reenkarnasyonuydu .

Afrodit

Afrodit , eski Yunan aşk, güzellik, arzu ve cinselliğin tüm yönleri tanrıçasıydı. Güzelliğiyle hem tanrıları hem de insanları yasadışı işlere ikna edebilirdi ve tatlı sözler fısıldadı. Gökyüzü tanrısı Uranüs’ün bölünmüş cinsel organından Kıbrıs yakınlarında doğan Afrodit, salt bir aşk tanrıçası olarak geleneksel görüşten daha geniş bir öneme sahipti.

Çoğunlukla çıplak ve elma, tarak kabuğu veya güvercin gibi sembollerle görülen muhteşem bir kadın olarak tasvir edilir.

Dionysos

Dionysos ( Roma adı: Bacchus, aynı zamanda Dionysus olarak da bilinir) antik Yunan şarap, neşe ve tiyatro tanrısıydı . Olimpos’un kötü çocuğudu ve Olimpiyat Tanrıları arasında en renkli olanıydı.

Hermes

Hermes antik Yunan da ticaret , zenginlik, şans, doğurganlık, hayvancılık , uyku, dil, hırsızlar ve seyahat tanrısıydı . Çok zekiydi ve Olimpos tanrıları arasında en yaramaz olanı ve o çobanların koruyucusu oldu. Olimposluların habercisi, tanrılar ve insanlık alemi arasında bir köprü gibiydi. Romalılar için Hermes, Merkür olarak biliniyordu.

Hephaistos

Hephaestos, ateş ve zanaatkarlığın tanrısıydı. Yunan tanrıları çizelgesinde göreceğiniz gibi, o Hera’nın oğluydu ve sadece Hera onu kendi başına tasarlamıştı. Engelli (topal ayak) tek tanrı olduğu için eşsizdir. Bu özelliğinden dolayı aynı zamanda dışlanmışları ve istenmeyenleri temsil ediyordu.

Bununla birlikte, doğduğunda Hera, deformiteleri tarafından o kadar itildi ki, onu Olympus Dağı’ndan attı.

Hephaestus, aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit ile evlendi, “çirkin tanrı” için hiç fena değil. Ama ne yazık ki mutlu bir evlilik değildi ve Ares ile bir ilişkisi vardı.

Neredeyse her zaman çekiç ve örs ile bakılmamış sakallı bir adam olarak tasvir edilmiştir.

Hephaestus tapınağı Atina’daki Agora’da görülebilir, tüm Yunanistan’daki en eksiksiz tapınaklardan biridir.

--

--